Оцеляването на Европейския съюз е под въпрос, освен ако не емитира безсрочни облигации, за да помогне на най-засегнатите от епидемията от коронавирус страни от съюза като Италия. Това заяви американският милиардер Джордж Сорос, цитиран от Ройтерс, няколко дни преди представянето на плана за възстановяване на икономиката на Брюксел.

"Ако ЕС е неспособен да планира това на този етап, вероятно няма да е в състояние да оцелее пред предизвикателствата, пред които е изправен в момента", изтъква Сорос в писмена размяна по имейл на въпроси и отговори с журналисти.

"Това не е теоретична възможност, а може да бъде трагична реалност", допълва бизнесменът.

Сорос изразява особена загриженост за положението в Италия.

"Смекчаването на правилата за държавните помощи, благоприятно за Германия, беше особено несправедливо за Италия, която вече е болният човек в Европа, но също и най-силно засегнатата от коронавируса страна", допълва Джордж Сорос.

Ройтерс припомня, че Сорос е известен с атаката си срещу британската лира през 1992 година.

Сорос не за пръв път сипе предупреждения към ЕС. Преди две години - в средата на юни 2018 г. (когато нямаше пандемия), той каза в интервю за "Вашингтон пост", че ЕС е на ръба на изчезването и това не е метафора, а сурова реалност.

Тогава милиардерът повтори своята известна фраза: "Всичко, което можеше да се обърка, се обърка". Той препоръча на Брюксел да направи реформа и да "преосмисли съюза отново".

Какви спасителни мерки ще представи ЕС

Европейската комисия ще представи предложението си за план за възстановяване на икономиката на 27 май. Тя предупреди тази седмица, че няма да приеме в този вид френско-германската идея за създаване на фонд от 500 милиарда евро за бюджетни разходи, а че ще обмисли заеми и субсидии.

Брюксел планира да използва кризата, предизвикана от пандемията, за ускорено преминаване на икономиката на ЕС на зелена вълна. Тази идея ще бъде централна в плана за възстановяване на европейската икономика, който е в размер 1 трилион евро за периода 2021-2027 година.

Как ще излезе от болестта Италия

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви вчера пред парламента, че правителството му е подготвило редица реформи, за да намали бюрократичните пречки, да подобри управлението на компаниите и да насърчи инвестициите, за да съживи ударената от коронавируса икономика.

Конте обеща така нареченият декрет за опростяване да привлече чужд капитал чрез модернизиране на бюрократичните процедури. Държавата ще подпомогне рекапитализацията на компании, пострадали от COVID-19.

В декрета се обмисля схеми за разубеждаване на листваните на борсата компании да се преместват в чужбина и за подпомагане на дългогодишните италиански акционери да предотвратят враждебни оферти. Според плана всяка акция ще дава право на три гласа на акционерите и така ще се засили контролът им над компаниите.