Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания е намалял със 17,8 процента през второто тримесечие спрямо предходното, сочат окончателните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. Това е малко по-малко от първоначалната прогноза за 18,5 процента, публикувана през юли.

Незначителното подобрение не променя основната тенденция: срив на растежа заради карантината за ограничаване на пандемията от COVID-19.

Четвъртата икономика в еврозоната изпадна в рецесия след две последователни тримесечия на спад на БВП, който вече се беше свил с 5,2 процента през първото тримесечие, според данните на Националния статистически институт.

Второто тримесечие в Испания беше белязано от строга карантина през април. Тогава за две седмици спряха всички дейности, които не са от първостепенно значение и последвана постепенна отмяна на мерките между май и края на юни.

Най-засегнатите сектори са туризмът, хотелиерството , търговията и транспорта.

Испанското правителство очаква понижение на БВП с 9,2 процента за 2020 година, а централната банка прогнозира, че спадът може да достигне от 10,5 процента до 12,6 процента.