Организации на корабни компании предложиха секторът да създаде фонд за научни изследвания с капитал 5 милиарда долара за разработване на технологии, които да му помогнат да изпълни целите на ООН за намаляване на емисиите, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Световното корабоплаване, което е източник на 2,2 процента от излъчвания въглероден диоксид в света, е под натиск да намали тези емисии и останалите видове замърсяване.

Близо 90 процента от световната търговия се извършва по море.

Международни асоциации на корабни компании призоваха днес за сектора да бъде въведена задължителна вноска от 2 долара на тон гориво, за да се съберат пари за изследователски фонд, който да помогне в разработването на по-чисти технологии за бранша.

Международната морска организация на ООН поставя за цел парниковите емисии от корабоплаването до 2050 година да бъдат намалени с 50 процента спрямо нивата от 2008 година. Тази цел ще изисква бързо да бъдат разработени горива с нулеви или ниски емисии, както и нови кораби, задвижвани с по-чисти технологии.

Фондът, ако получи подкрепата на Международната морска организация, може да бъде създаден до 2023 година, според представители на сектора.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви преди няколко дни, че  ограничаването на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий - една от набелязаните цели в Парижкото споразумение за климата - все още е постижимо, но допълни, че човечеството много изостава.

За да спрем глобалното затопляне над тази стойност, ще трябва да предприемем мерки, включително да не строим нови електроцентрали на въглища след 2020 г. и да накараме държавите и цели промишлени отрасли като корабоплаването да се ангажират да бъдат въглеродно неутрални през следващите десетилетия, каза генералният секретар на ООН.