Инвестицията на германския автомобилен концерн "Фолксваген" у нас би била огромна, говори се за пълното асемблиране на няколко модела автомобили. Имаме предимства, но конкуренцията е голяма - Турция е традиционно силна в автомобилното производство, Сърбия също има традиции, Румъния отдавна произвежда автомобили. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ пред телевизия "Блумбърг".

Иванов посочи, че откриването на завод на "Фолксваген" в България ще е голямо предимство, касаещо не само пазара на труда, но и имащо голям принос към БВП на страната и цялостния ѝ имидж сред чуждестранните инвеститори.

"Нямаме голям опит и не сме добре позиционирани в борбата за толкова голям инвеститор. Нямаме практиката, не знаем как да подходим, не сме и достатъчно агресивни... Единственият начин за привличането на инвестиции е осигуряването на подходяща бизнес среда, премахването на административните тежести и осигуряването на квалифицирана работна ръка".

Според него, София и районът биха се справили с осигуряването на работната ръка, необходима за завода.

"Инвестицията ще раздвижи пазара на труда, ще повиши заплатите и ще се окаже двигател на икономическото развитие... Когато толкова голям инвеститор стъпва на българския пазар, той идва със своите технологии, иновации и задвижва напред цялата икономика", смята Иванов.