"Норд стрийм-2" (Nord Stream-2), базираната в Швейцария компания оператор на газопровода "Северен поток-2", успя да предотврати изпадането си в несъстоятелност, след като швейцарски съд й даде срок до 10 септември да преструктурира финансите си. Това предаде ДПА, позовавайки се на информация в специализиран държавен вестник в Швейцария.

Назначен е и временен администратор на компанията.

"Норд стрийм-2" е дъщерно дружество на руския държавен енергиен гигант "Газпром" и е обект на санкции от страна на САЩ, което прави невъзможно компанията да прави бизнес и в Европа.

Въпреки че газопроводът "Северен поток-2", минаващ по дъното на Балтийско море, вече е завършен и готов да влезе в експлоатация, германското правителство отложи процедурата на сертифицирането му за неопределено време с оглед на войната в Украйна.

По-рано швейцарските власти заявиха, че компанията е изправена пред огромни финансови затруднения, в резултат на санкциите и че фалитът й може да настъпи още през март.

Около 100 служители на компанията в швейцарския град Цуг, където се намира централата на "Норд стрийм-2", вече са уволнени, припомня ДПА.