Комисията по хазарта е утвърдила частично "нищожни" правила, по които са оперирали "Еврофутбол", "Евробет", "Ню Геймс" и "Национална лотария". Това стана ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Румен Гечев.

И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и несъбрани вземания за близо 700 милиона лева за последните пет години.

В парламента Горанов каза, че в момента се преценява дали това нарушение е престъпление:

"Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не, но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума".

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че Комисия по захарта не работи ефективно за изминалите години, след като Горанов отчете, че Комисията е извършила 3137 проверки и е събрала чрез тях 1 411 000 лева за пет години - от началото на 2015 до края на 2019 година.

Снимка: БТА

"Вие рапортувате за 3137 проверки, а вашият шеф на Държавната финансова инспекция няма нито една проверка за пет години в сферата на хазарта", каза Румен Гечев.

"С приходите от проверките контролните органи не могат да си съберат заплатите", каза Гечев и посочи, че всички шефове на контролни органи са назначени от финансовия министър.

"Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Основният въпрос е дали в ръководството на ДКХ са "калинки" и не знаят къде се намират в продължение на пет години, или крадат заедно с крадците, попита Румен Гечев.

"В опиянение са пет години" посочи още той.

"Съмнявам се, че са некадърни, тъй като 11 години директор на дирекция "Контрол на НАП" е Васил Панов", каза народният представител. Искам да ви попитам какво прави още този човек в НАП, ако е некадърен, и защо веднага не го уволнихте, попита още Гечев.

Министърът на финансите не отговори на допълнителните въпроси на Румен Гечев.