Карлос Алберто Караскиля, министърът на финансите на Колумбия подаде оставка, след като президентът Иван Дуке оттегли предния ден проекта за данъчна реформа, предизвикал протести в страната, в които бяха убити двайсетина души, а над 800 души бяха ранени, предадоха световните агенции. На поста финансов министър застава икономиста Хосе Мануел Рестрепо, който досега беше министър на търговията.

Според Караскиля ако не се реформира данъчната система, то макроикономическата стабилност на страната ще пострада сериозно. Колумбия изживява най-тежката си рецесия от половин век насам. БВП спадна с 6,8 процента миналата година, а безработицата беше 16,8 процента през март.

Спорният проект за данъчна реформа породи силни критики от опозицията и от синдикатите и дори от представители на управляващата партия, които казаха, че той ще засегне много средната класа. Президентът на Колумбия го изтегли под натиска на протестиращите и каза, че ще представи нов текст за реформа, изключващ най-спорните точки, сред които и увеличение на ДДС за стоките и услугите, както и разширяването на данъчната основа върху доходите.