Общественият доставчик "Булгаргаз" вече изчислява сумите, които трябва да върне на клиентите по договорите за доставка на природен газ със задна дата. Това заявиха от държавната компания, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се произнесе за всички осем периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. с отделни решения.

След това дружеството трябва да сключи споразумение с топлофикациите и газовите компании и в 14-дневен срок след сключването му да възстанови парите.

След като върне парите на топлофикациите, те ще трябва да калкулират колко средства ще бъдат върнати на домакинствата и едва тогава крайните клиенти ще получат сумите, но това ще става чрез приспадане от сметките, а не на ръка.

От датите на всяко решение текат 20-те дни, в които от "Булгаргаз" трябва да изчислят за всеки свой клиент - газоснабдителни дружества и топлофикации, както и компании, присъединени директно към преносната мрежа, какво имат да им връщат. Срокът изтича към 9 юни. Законът дава още 14 дни, в които да бъдат възстановени надплатените пари, а това означава, че те ще стигнат до абонатите към края на юни.

След това по закон има един месец, в който крайните снабдители на природен газ да изчислят разликата между платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Но за цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.) КЕВР още не се е произнесла.

При парното е добре да се знае това, че приспадането е само за домакинствата, които са на реален месечен отчет, а това се ще случи най-рано през август. Ако дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до изчерпване на разликата.

За домакинствата на парно, които са на прогнозно плащане и изравнителна сметка един път в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването.

Близо 22 млн. лв. за крайните снабдители, около 72 млн. лв. за "Топлофикация" и близо 56 млн. лв. за бизнеса дължи "Булгаргаз" след намаляването на цената на газа от "Газпром" със задна дата август 2019 - март 2020 година.

"Средно около 2 месеца, след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква е сумата, която трябва да получи от "Топлофикация". Въпросната сума трябва да се приспадне още от първата сметка", поясни шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов преди време.

По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. "Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите веднага парите, защото сега прогнозно вие плащате повече от миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка "Топлофикация" ще ви дължи пари", посочи той.

Потребителите могат по всяко време да проверят как се е формирала сумата. "КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. Така ще се види каква е разликата между старата и новата тарифа. От там нататък лесно може да се сметне и на базата и на данните от уредите за дялово разпределение", поясни Николов.