Премиерът Бойко Борисов инспектира напредъка по разширението на газопреносната система край Пирдоп, става ясно от видео в профила му във "Фейсбук". Заедно с него са изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и главният изпълнителен директор на "Аурубис" Роланд Харингс.

"Аурубис" е най-големият данъкоплатец в България с милиардни инвестиции и хиляди работни места, посочи Борисов. По време на срещата стана ясно, че инвестициите на компанията у нас от 1998 г. насам възлизат на 1,2 млрд. лева. 

Роланд Харингс изтъкна, че за компанията завършването на газопровода е много важно, за да се развива производството на медодобивния завод в Пирдоп в посока на декарбонизация. Той допълни, че мотивацията на служителите му в българското поделение на компанията е впечатляваща и е знак инвестициите в България да бъдат още повече.

Борисов допълни, че освен за промишлени потребители газопроводът се строи и за битовите потребители, което автоматично ще направи по-чиста околната среда. Той припомни, че до края на годината ще е готова и газовата връзка на България с Гърция, която ще доставя втечнен газ от всички възможни места по света. 

Довеждащият газопровод е разширение на националната газопреносна мрежа до Панагюрище и Пирдоп, е с проектна дължина 61,5 км и с капацитет 30 000 м3/h. Освен линейната част на газопровода е предвидено да бъдат изградени и 2 автоматични газорегулиращи станции - едната в близост до Панагюрище, а другата - до Златица.

"Много добри и квалифицирани работници, първокласни инвеститори, магистрална, ЖП и електро инфраструктури, най-ниският данък в ЕС и повече инвестиции. Тази стабилност води до повишаване на брутния вътрешен продукт, а от там и на доходите на хората. Не е много сложно, но едно от тези неща разклатили се - всичките падат като домино", обобщи премиерът. 

По-късно през деня Борисов посети и завода на "Аурубис" в Пирдоп.