Свръхзадлъжняло и измъчвано от продължаващата вече една седмица стачка на здравните работници заради неизплатени заплати, кметството в Рио де Жанейро обяви днес несъстоятелност до ново нареждане. Това съобщи общинският официален вестник, цитиран от Франс прес и БТА.

Кметството уточни в комюнике, че мярката, влязла в сила вчера следобед, е временна и може да бъде отменена във всеки един момент.

В края на миналата седмица правосъдието нареди да бъдат замразени 420 милиона реала (около 92 милиона евро) от общинските сметки, за да се осигури превеждането на неизплатените от няколко месеца заплати в сектора на здравеопазването. В комюнике общината обяснява неплатежоспособността си с решението на съдебните власти, което я задължава да замрази заплатите.

Финансовото положение на туристическата столица на Бразилия е особено хаотично: болногледачите и служителите в компаниите, които предоставят услуги в общинските болници, стачкуват от една седмица заради неизплатени заплати.

Кметството обяви в комюнике, че спешната помощ продължава да функционира, като се отдава приоритет на най-тежките случаи.

Миналата седмица кметът на Рио де Жанейро Марсело Кривела поиска помощ от правителството. Министерството на здравеопазването обеща да деблокира скоро 152 милиона реала (около 33 милиона евро).

Прокуратурата в Рио обвини миналия вторник администрацията на Кривела, че е намалила с 2,2 милиарда реала (около 500 милиона евро) инвестициите в сектора на здравеопазването откакто е поела властта в мегаполиса през 2017 година.