Напрежение има сред хората в Стара Загора заради ремонтите в центъра на града, които започнаха преди месеци и ще продължат поне до края на годината. В момента районът е прашен, преминаването на пешеходците е затруднено заради огражденията, а краят на работите ще е след най-малко три месеца.

Работим по оперативни програми и всички тези проекти се случват именно по тях. За да не изпуснем сроковете и да можем да привлечем допълнително финансиране в бъдеще трябва да работим едновременно по всички проекти. Това каза пред bTV кметът на града Живко Тодоров.

Той призна, че в центъра има "3-4 месеца забавяне" заради открити паметници на културата, които е трябвало да бъдат проучени. В същото време изпълнителят вече е глобен за хлопащи плочки. Свързваната с Делян Пеевски "Водстрой" пък ще прави наново игрищата за бадминтон на Аязмото след открити дефекти.

"За съжаление, поради многото европроекти, които се реализират, в цяла България е разкопано и много общини имаме проблем с намирането на качествени работници, които да реализират от първия път различните проекти", призна Тодоров.

Той подчерта, че Аязмото ще е готово през ноември, главната улица - до края на годината, а мостът даже върви пред срок и също може да бъде пуснат през 2018 г.

В Стара Загора най-много се опасяват от закриването на ТЕЦ-овете в "Марица-Изток", тъй като много от работещите там са именно от областния център.

"Там, само в ТЕЦ-2, работят около 2500 души, в мините са 7400, в частните централи - над 2000. Представете си колко семейства и колко бизнеси са свързани с тези централи. Трябва да направим всичко възможно да получим дерогация, която да даде възможност на нашите тецове да продължат да работят и да дават ток. Те са важни за енергийния баланс", подчерта старозагорският кмет.

Той коментира, че заедно с колегите си от други градове искат създаването на Общинска полиция, която да контролира спазването на наредбите за обществения ред, а освен това настояват за възможност да поставят камери за контрол на скоростта. В Стара Загора в момента се разчита само на патрулите на пътната полиция.