ЕС и Вашингтон трябва да съгласуват своите позиции, за да се справят с изменението на климата.Това заяви американският пратеник Джон Кери в Брюксел във вторник, потвърждавайки промяната на политиката на новата американска администрация от отмяна към защита на околната среда на Доналд Тръмп.

"Нямаме по-добри партньори от нашите приятели тук в Европа в ЕС. За нас е важно да се съгласуват позиции сега, което ще обсъдим днес, защото никоя държава не може да разреши тази криза. Това засяга всяка държава", каза Кери на съвместна пресконференция с председателя на ЕС по Зелената сделка Франс Тимерманс.

3е-news.net

Следващото десетилетие трябва да бъде десетилетие на действие, добави Кери, подчертавайки, че спазването на ангажиментите от Париж не би било достатъчно, за да се избегне драстичното глобално затопляне. Кери се срещна с колегията на комисарите, вицепрезидента Хосеп Борел и председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, които заявиха, че има много работа по климата и ЕС не може да се справи сам.

"Чудесно е да знаем, че отново имаме приятел в Белия дом", добави фон дер Лайен.

От своя страна Тимерманс подчерта необходимостта САЩ и ЕС - два от най-големите емитенти на вредни емисии в света - да работят заедно преди Международната конференция за климатичните промени (COP-26) в Глазгоу през ноември.

"Ще работим ръка за ръка, за да постигнем успех в Глазгоу. Ще бъде доста напрегнато, за да го постигнем. Ще бъде доста тежко, докато убедим другите големи играчи в света да постъпят правилно ", каза той.

САЩ и Европа заедно, добави Тимреманс, биха могли да "преместят планини" и да доведат до промяна към свят, в който може да се живее и работи в границите на планетата.

Нито Кери, нито Тимерманс разясниха какво биха могли да "подредят", но някои климатични активисти призоваха световните лидери да се придържат към климатичната дипломация и да окажат натиск върху Китай да увеличи амбициозните си планове за опазване на климата.

"ЕС и САЩ могат да се превърнат в новия двигател за глобални климатични действия, но само ако всички се движат в една и съща посока", каза Дженифър Толман, старши политически съветник в мозъчния тръст, E3G, цитиран от Euroactiv.

"Съгласуването на ключовите въпроси, свързани с дипломацията в областта на климата и регулаторните въпроси, може да насърчи другите големи емитенти да направят повече и да оформят правилата на нововъзникващите зелени пазари в световен мащаб."

Но тя предупреди, че настоящата климатична дипломация между САЩ и ЕС е само силно съгласувана по принцип, а не на практика.