Три компании са заявили предварителен интерес да участват в изграждането на втората ядрена централа у нас край Белене - Китайската ядрена корпорация, корейската Хидроамтомна корпорация и френската "Арева". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. не стана ясно дали тя не знае, че френската компания вече не се казва така, а "Орано" и че  основният й предмет на дейност е разработване на ядрени материали и управление на отпадъци в индустрията, включително добив, обогатяване, рециклиране на отработено гориво, логистика на ядрени материали и демонтаж на съоръжения.

Министър Петкова представи и цялостната процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене", разработена от нейния екип. По думите на Петкова процедурата ще стартира в началото на следващата година. Очаква се при потвърден реален интерес, новият инвеститор да бъде избран до края на 2019 г. България е поставила няколко условия - цената на "Белене" да бъде до 10 млрд. евро, срокът на изпълнение - до 10 години, България да не участва с нови парични вложения, но да има блокираща квота. Освен това оператор да бъдещата мощност ще бъде АЕЦ "Козлодуй", а оборудването ще е вече купеното от Русия. По данни на министерството на енергетиката е необходимо да бъде построена АЕЦ "Белене", защото след 2030 г. не само в България, но и в целия регион ще има недостиг на електроенергия.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира думите на министъра с доста резерви. Според него, от изложените изисквания към бъдещ инвеститор в атомната централа става ясно ,че на практика, ГЕРБ не иска построяването на тази мощност. Той предупреди Петкова да не допуска повече харчове около централата, за да "не се интересуват от вас други служби".

Аталай постави и въпроса дали наистина страната ни има нужда от нова ядрена мощност и дали не е по-добре да се ориентираме към възобновяеми енергийни източници.