Валутните резерви на Китай са нараснали за пети пореден месец през март, тъй като засилващият се оптимизъм във връзка с американско-китайското търговско споразумение е компенсирал притесненията за забавящия се икономически растеж, предаде Ройтерс и БТА.

Китайските резерви, които са най-големите в света, са се повишили с 9 милиарда долара през март до 3,099 трилиона долара, сочат представените днес данни на централната банка.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха резервите да нараснат с 5 милиарда долара до 3,095 трилиона долара.

Юанът поевтиня с 5,3 процента спрямо долара миналата година, тъй като търговските отношения със САЩ се влошиха и китайската икономика се забавя. Курсът на юана обаче се възстанови с над 2 процента досега през 2019 година заради надеждите, че Вашингтон и Пекин ще постигнат споразумение, което ще сложи край на търговската им война.

През март юанът поевтиня с 0,2 процента спрямо долара заради укрепването на зелената валута. Доларът поскъпна с един процент спрямо кошницата от основни валути.

Американските и китайските преговарящи приключиха последния си кръг търговски преговори в петък и се планира да възобновят дискусиите идната седмица.

Златните резерви на Китай бележат леко понижение до 78, 525 милиарда долара спрямо 79,498 милиарда долара в края на февруари.