Главният изпълнителен директор на JD.com, Лиу Чиангдонг беше арестуван миналата седмица по подозрение за изнасилване, както се заключава в полицейски доклад на САЩ, съобщи BBC.

Причината за ареста на Лиу в САЩ първоначално беше оповестена като "престъпно сексуално поведение".

Китайският милиардер отрича да е извършил каквито и да е злоупотреби. Лиу, който е известен и като Ричард Лиу, бе арестуван в САЩ в петък и освободен в събота без да му бъде повдигнато обвинение. Но разследването продължава.

Акциите на JD.com, един от най-големите китайски сайтове за електронна търговия, достигнаха 18-месечно дъно във вторник.

Според изявление на полицията на Минеаполис, направено за BBC, освобождаването на Лиу "не е показателно за силата на доказателствата". Не бяха наложени ограничения за пътуване и г-н Лиу се върна в Китай.

Aдвокатът на Лиу - Ърл Грей, изрази убеденост, че клиентът му няма да бъде обвинен, както съобщава Wall Street Journal.

"Няма убедителни или достоверни доказателства, че той е направил нещо нередно и сам отрича каквото и да е неправомерно действие", каза Грей.

JD.com е конкурент на китайския гигант за електронна търговия Alibaba. Активите, които Лиу притежава, са на нетна стойност 7.5 млрд. долара, по оценка на Forbes. Той разделя 140-то място в класацията с още двама сред 2018-те милиардери на Forbes, като в списъка нетната стойност на активите му бе определена на $10,8 млрд.