Народната банка на Китай ще инжектира 1,2 трилиона юана (156 милиарда евро; 174 милиарда долара) в подкрепа на икономиката, пострадала от епидемията от вирусна пневмония, предадоха световните агенции.

Тази операция ще бъде извършена утре, когато китайските финансови пазари отворят отново след дългата ваканция за Лунната нова година, която бе удължена заради новия коронавирус, посочва АФП.

Парите ще постъпят на пазарите чрез обратни репо сделки, уточнява Ройтерс.

Съобщението е публикувано днес на сайта на банката. В него се допълва, че общата ликвидност в банковата система ще бъде с 900 милиарда юана по-висока спрямо същия период на 2019 година.

Мерките са предприети, след като редица световни компании преустановиха работа заради китайския вирус. Сред тях са Епъл и Икеа, които затвориха магазините си заради епидемията. Ескпертите предвиждат колапс в приходите и търговията на Китай и дупки, които ще зейнат в бюджетите заради извънредната ситуацията. 

В някои китайски градове обявиха забрана за свободно движение по улицата. Жителите ще излизат от домовете си един по един и в определен режим - за да си набавят най-необходимото. Засегнат ще е най-вече малкия и средния бизнес.