Китайската икономика се е задъхала през май на фона на затягането на кредитирането и заплахите от търговска война, съобщи Агенция "Франс прес".

Промишленото производство е нараснало с 6,8 на сто на годишна основа през май, което е забавяне на темпа спрямо отчетеното увеличение от 7 на сто през април и е под очакванията на анализаторите, анкетирани от агенция Блумбърг от 7 на сто.

Инвестициите в основен капитал са нараснали с 6,1 на сто на годишна основа през периода януари-май и това е най-слабият темп на увеличение от 1999 година и началото на водене на статистика по този показател.

Продажбите на дребно, барометър за разходите на домакинствата, са се увеличили през май с 8,5 на сто на годишна основа, отчете днес Националното статистическо бюро на Китай. И този показател е под резултатите, отчетени през април (+9,4 на сто) и март (+10,1 на сто), както и по-нисък от очакванията на експертите, които прогнозираха леко увеличение през май.

След тези данни централната банка на Китай отказа днес да последва Управлението за федерален резерв на САЩ, което вдигна водещите си лихви. Противно на очакванията китайската централна банка не повиши лихвите по краткосрочното кредитиране и остави без промяна ставката, при която тя осигурява финансиране на търговските банки.

Китай продължава да е заплашен от наказателни американски мита върху стоките, които внася в САЩ.