Китай публикува днес проект за регулации, които целят да засилят контрола над чуждестранните преподаватели, така че те "да не подронват" суверенитета и авторитета на страната, предаде Франс прес.

От идването си на власт през 2012 г. китайският президент Си Цзинпин затегна сериозно хватката на комунистическата партия върху обществото, като изисква от него пълна лоялност и задушава всяка проява на инакомислие, способно да застраши легитимността му. Миналата година Си публично призова за засилване на идеологическата подготовка в училищата.

Проектът, който е отворен за коментари до 21 август, беше публикуван от четири министерства, едното от които - на образованието.

Новите указания изискват от чуждестранните преподаватели да преминат обучение от поне 20 часа по въпроси като китайската конституция и етика, преди да започнат да преподават.

В проекта се отбелязва, че на чуждестранните учители ще бъде забранено "да се занимават незаконно с религиозно обучение или проповядване".

В Китай работят над 400 000 чуждестранни преподаватели, които са там, привлечени от голямото търсене на учители по английски език и добрите заплати. Според разследване на китайски медии от 2017 г. обаче едва една трета от тях работят законно.

Учебните заведения, които наемат незаконно чуждестранни преподаватели или които въвеждат обществеността в заблуда за квалификацията им, може да бъдат осъдени на глоба от 10 000 юана (1248 евро) на преподавател, се посочва в проекторегулациите.

В последните години медиите в Китай често вдигат шум около различни случаи на провинения или престъпления, приписвани на чуждестранни преподаватели.

Миналата година властите в провинция Цзянсу арестуваха 16 чужденци, сред които и седем преподаватели, за предполагаема употреба на наркотици.