Управителят на Китайската централна банка предупреди днес за нарастващи рискове пред световната икономика, предаде ДПА и БТА.

На пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент И Ган каза, че рисковете включват една "много турболентна световна икономика". Сред рисковете той изтъкна и продължаващата търговска война между САЩ и Китай, както и опасностите в самата китайската икономическа система.

По въпроса за продължаващите американо-китайски преговори, които целят прекратяване на търговската война, И каза, че двете страни са постигнали консенсус по важни въпроси, като например този за обменния курс. Той каза, че двете страни са се съгласили да не обезценяват валутите си в опит да спечелят предимство в конфликта.

САЩ обвиниха Китай, че нарочно обезценява валутата си, за да даде предимство на износа си.

И Ган заяви, че Китай е положила много усилия в подкрепа на валутата си и няма да я обезценява, допълни Франс прес.

"Нека да подчертая, че ние няма да си служим с обменния курс за целите на конкуренцията, ние няма да си послужим с обменния курс, за да увеличим китайския износ или като средство за управление на търговските търкания", каза той. "Ангажирахме се да не го правим", допълни той.