Китайските власти възнамеряват твърдо да отстояват интересите си в случай на засилване на натиска от САЩ и втвърдяване на американските протекционистки бариери. Това заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, коментирайки изказване на американския президент Доналд Тръмп за възможно повишаване на митата върху китайски стоки от 1 януари 2019 година, информира ТАСС.

"Китай е заинтересован подобни търкания да бъдат регулирани чрез преговори на равноправна основа. Същевременно сме способни твърдо да отстояваме законните си права", заяви Гън на редовна пресконференция.

По думите на дипломата търговско-икономическите отношения на Пекин и Вашингтон се опират на взаимно доверие и трябва да удовлетворяват интересите и на двете страни. Той припомни, че неотдавна лидерите на двете страни се договориха за диалог, който да се извършва с отчитане на позицията на Китай, както и на САЩ.

Тръмп заяви по-рано днес, че едва ли ще изпълни предложението на Китай да се въздържи от увеличаването на митата за вноса на китайски стоки, планирано за 1 януари. Същевременно той не изключи Вашингтон и Пекин да сключат споразумение за регулиране на двустранните търговски спорове на предстоящата среща на върха на Г-20 в Аржентина