Китай планира да намали средните мита върху вноса от повечето си търговски партньори още от октомври, съобщи Bloomberg.

През юли Китай понижи митата за близо 1500 потребителски стоки, вариращи от козметика до домакински електроуреди, като част от усилията да отвори икономиката си.

Решението е в съзвучие с обещанието, което Пекин даде на търговските си партньори, включително САЩ, че ще продължи да увеличава вноса си.

Не се уточнява вносът от кои страни ще се облага с по-ниски мита.

На икономически форум в пристанищния град Тянцзин китайският премиер Ли Къцян заяви вчера, че правителството ще продължи да понижава вносните мита за някои стоки, но не посочи подробности.

Обещанието за по-нататъшно намаляване на митата бе дадено на фона на продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай, който обезпокои финансовите пазари и предизвика несигурност за световните вериги за доставки.

Китай обяви във вторник, 18 септември, вносни мита върху американски стоки за 60 млрд. долара в отговор на допълнителните мита, планирани от американския президент Доналд Тръмп върху китайски внос за 200 млрд. долара.

Търговският конфликт започна да засяга китайски градове и провинции, особено тези, които зависят от поръчките за износ към САЩ.

Макар досегашните икономически последици от спора да са ограничени, търговското напрежение кара китайските износители да се отдръпнат от американския пазар, посочи вчера бивш ръководител на китайската централна банка