Китай е склонен да вземе пакет от мерки за стимулиране на икономиката, ако САЩ вдигнат от 10 май митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара до 25 процента, информира "Саут Чайна морнинг пост", позовавайки се на мнения на анализатори.

Става дума за възможността да бъдат намалени някои данъци и такси, да се стимулира потреблението, продажбите на автомобили и битова техника, да бъдат понижени ставките, за да се увеличи кредитирането. Всичко това ще цели да окаже подкрепа преди всичко на малките предприятия, на които търговската война оказва най-силно въздействие, допълва изданието, цитирано от ТАСС.

Сред другите варианти експерти посочват намаляването на ограниченията при продажбите на жилища в неголемите градове, както и мерки за допълнително отваряне на икономиката за чуждестранни инвестиции.

"Правителството на Китай е предвидило сценарий, при който може да не се стигне до споразумение, когато е разработвало икономическата политика за тази година. То има план, предвиждащ ответни мерки. Сега те могат да бъдат задействани", посочи анализаторът от банката Стандард чартърд (Standard Chartered) Дин Шуан.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър в неделя, че от 10 май ще вдигне вносните мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Той допълни, че китайски внос на стойност 325 милиарда долара сега не се облага с мита, но в скоро време и за него ще важат ставки от 25 процента. Тръмп аргументира тези мерки с неудовлетворението си от прекалено бавните темпове на търговските преговори с Китай.

Тръмп направи това изявление дни преди началото на новия кръг от търговски консултации, който трябва да започне в края на седмица във Вашингтон и думите му предизвикаха отрицателната реакция на Пекин, припомня ТАСС.