На огромната територия на Русия живеят само 147 милиона души. Докато в китай населението вече е 1.43 милиарда души и е несправедливо толкова хора да живеят на тясно, докато в близост са земи, на парктика без население. Това пише в статия китайската медия Fenghuang wang , цитирана от mk.ru.

Авторът на материала не призовава към военно нахлуване в Русия, а само посочва факти, които представляват сериозен проблем за държавата. Така например той изчислява, че територията на Русия епо-голяма от целия Европейски съюз с всичките държави в него, по-голяма и от Бразилия и Австралия ,взети заедно.

Според данните, при броя на населението излиза ,че на един квадратен километър средно в Русия живеят 9 души. Но тъй като ¾ от населението на тази страна е съсредоточено в европейската й част, за Далечния Изток и Сибир остава по 1 човек население на квадратен километър.

"Това не е слабо населена територия, това е необитаема площ", пише китайската медия. Според статията, въпреки че климатът в тези части е суров и по-голяма част от земята е негодна за земеделска обработка, там има колосални природни ресурси. И главно, намира се много близо до Китай.

Например китайски компании са най-големият купувач на руска дървесина от Сибир. През миналата година те са закупили дървесина за над 4.8 милиарда долара официално, а нелегалната сеч и износ в Китай никой не знае колко е.

Това предизвика гневна реакция на руския министър на природните ресурси Дмитрий Кобилкин, който дори заплаши с въвеждането на временна забрана за този износ.

Той поиска от китайския си колега да се въведе ред и да не се допуска нелегален износ на дървесина, а също така и да се създадат специални комплекси на руска територия, които да залесяват изсечените площи.

Преди няколко месеца в руски медии се разрази скандал във връзка с даването под аренда на китайски компании 1 милион хектара земя в Сибир, голяма част от която е с вековни гори. Този договор допуска и наемането на китайски работници за обработване и използване на арендованата земя, а контрола за това дали горите се изсичат или не е слаб и неефективен.