Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) съобщи, че закрива проекта за разработване на ядрен реактор с бягаща вълна, по който работеше заедно с американската компания ТераПауър (TerraPower ) на Бил Гейтс. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на китайски онлайн медии, цитирани от БТА.

Подразделение на китайската корпорация е решило да закрие двете предприятия, които бяха създадени по проекта в Тянцзин и провинция Хубей. Те бяха основани през септември 2017 г. първоначално като съвместни дружества с американската страна за разработване на реактори с перспективната нова технология.

Според изискванията на американското правителство американската компания едностранно е прекратила техническото сътрудничество по проекта, след което двете компании са били закрити, посочи китайски сайт.

След дългогодишни преговори през септември 2015 г. в Сиатъл ТераПауър подписа споразумение с Китайската национална ядрена корпорация за строителство на реактор, работещ на принципа на бягащата вълна, в провинция Фуцзян, Източен Китай, с мощност 600 мегавата. Строителството трябваше да започне през 2018 г. и да завърши до 2022 година. След сключването на споразумението Пекин направи Бил Гейтс чуждестранен член на Китайската академия на инженерните науки, припомня ТАСС.

С идването на власт на президента Доналд Тръмп обаче Вашингтон зае твърда позиция спрямо сътрудничеството с Китай във високите технологии. През октомври 2018 г. американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, че "САЩ няма да игнорират гарантирането на националната сигурност при оценката на опитите на Китай да получи достъп до ядрени технологии". В края на 2018 г. Гейтс съобщи, че ТераПауър ще се опита да изпълни проекта на територията на САЩ, а самата компания се оттегли от сътрудничеството с китайската страна

Ядреният реактор с бягаща вълна използва гориво на основата на природния уран (със съдържание на изотопа уран-238 от около 99,7 процента и едва 0,3 процента съдържание на изотопа уран-235). В процеса на експлоатация на реактора уран-238 се превръща в плутоний-239. Активната зона първоначално е запълнена с обеднен уран (без изотоп уран-235), след което в нея се поставя малко количество обогатен уран за начало на верижната реакция. Зоната на реакция с времето се премества в активната зона. Отделената топлина според теорията се преобразува в електроенергия чрез парни турбини.

Преимуществата на реактора с бягаща вълна са теоретичната възможност да работи непрекъснато без дозареждане 40-60 години, икономичност, както и относителната недостъпност на основното гориво - обеднен уран.