Новите мерки за облекчаване на инвестициите ще влязат в сила на 28 юли и ще се отнасят основно за автомобилната промишленост, земеделието, инфраструктурните проекти и минната промишленост, съобщи Китайската агенция за икономическо планиране, предаде Франс прес.

Тя публикува "отрицателен списък", който идентифицира секторите, до които чуждестранните инвеститори нямат свободен достъп. Те са намалени от 63 на 48, като защитени остават някои чувствителни области като културата и националната сигурност.

Новината за премахването на ограниченията идва след няколко други облекчения от началото на 2018 година. Те бяха приети като знак за добра воля на азиатския гигант към САЩ и други западни страни, които редовно обвиняват Китай, че пречи на достъпа на компаниите им до китайския пазар.

Новият "отрицателен списък" премахва ограниченията за собствеността на бензиностанции, в търговията със зърнени култури, инфраструктурните проекти и електричеството. Той облекчава също така инвестициите в автомобилната промишленост, аеронавтиката и корабостроенето.

Отварянето на китайския пазар за чуждестранни инвестиции се случва в момент, когато двете най-големи световни икономики - Китай и САЩ биха могли да наложат идната седмица вносни мита за десетки милиарди долари и натрупващите се страхове от унищожителна търговска война.

Във Вашингтон членове на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмислят също да ограничат китайските инвестиции и дори броя на китайски студенти в американските университети.

Китай повтаря от няколко седмици, че не се стреми към търговска война, но се зарича да отговори по пропорционален начин в случай на американска търговска атака, припомня АФП.