Китай има проблем с наличието на вода, подходяща за консумация и възнамерява да го реши като доведе вода от руския Алтайски край до Западен Китай. За целта вече е изпратено официално писмо до премиерът на страната Дмитрий Медведев, съобщи rbc.ru.

В него китайската страна предлага да се построи магистрален водопровод на стойност 80 милиарда долара с капацитет от 600-700 милиона м3 на година, както и мрежа от разклонения, по които водата да достига до повече китайски градове.

Водопроводът от Русия до Китай ще е с дължина 1500 километра. Построяването му вече е получило политическа подкрепа при провеждане на съвместни икономически форуми още през юни 2017 година, се казва още в писмото до Медведев.

Китай е на шесто място в света по запаси от сладка вода, но повечето от тях са в седем големи речни системи, повечето от които са силно замърсени вследствие на промишлено производство и липса на пречиствателни станции. Същото е и положението с китайските езера - от 35 само в 18 водата все още е добра за употреба от хората.