Китай съобщи днес, че ще понижи тавана на цените на бензина с 1015 юана (144,79 долара) за тон и на дизела с 975 юана. Това е най-голямото намаление, откакто Пекин въведе ценовия механизъм през 2013 година, предаде Ройтерс и БТА.

Понижаването на цените, което следва световния срив на петролните цени на фона на пандемията от коронавирус, ще влезе в сила от утре, съобщи Националната комисия за развитие и реформи (NDRC).

Намаляването представлява 13,9 процента при цените на бензина и 15,5 на сто при цените на дизела по изчисления на Ройтерс въз основа на данните от сайта на комисията.

Петролът сорт Брент поевтиня с 45 процента до 31,92 долара, а американският лек суров петрол - с 43 процента до 29,25 на сто, откакто Китай последно коригира цени си на дребно за петролните продукти на 18 февруари.

Националната комисия за развитие и реформи заяви също, че китайската икономика ще се върне към нормалното си състояние през второто тримесечие, след като държавните мерки да намаляване на последиците от коронавируса дадат резултати.

Представители на комисията посочиха пред репортери на брифинг, че Китай разполага с набор от инструменти за действие и ще задейства съответните мерки в подходящ момент.