Китай е готов да предложи помощ на Пакистан, изпаднал във финансова криза, но конкретните условия все още се обсъждат, предаде Асошиейтед прес.

Това заяви висш китайски дипломат след срещата днес в Пекин между китайския премиер Ли Къцян и новоизбрания президент на Пакистан Имран Хан, който вчера се срещна и с президента на Китай Си Цзинпин.

Задълбочаващата се финансова криза повдигна съмнения в способността на Пакистан да изплати заемите, отпуснати от Пекин в рамките на инфраструктурната инициатива "Един пояс, един път", отбелязва АП. Пекин бе обещал общо над 60 милиарда долара на Исламабад под формата на заеми и инвестиции за пътища, пристанища, електроцентрали и индустриални паркове за изграждането на т.нар. Икономически коридор Китай-Пакистан (СРЕС), припомня агенцията.

След срещата на премиера Ли с пакистанския президент заместник-външният министър на Китай Кун Сюаню заяви, че двете страни са се разбрали "по принцип, че китайското правителство ще окаже необходимата подкрепа и помощ на Пакистан, за да преодолее сегашните си икономически трудности". "Що се отнася до конкретните мерки, компетентните власти на двете страни ще проведат подробни дискусии", уточни китайският дипломат пред репортери в Пекин.

Пакистанските валутни резерви се стопиха с 42 процента от началото на годината, отбелязва Ройтерс. Миналия месец страната получи спасителен пакет от 6 милиарда долара от Саудитска Арабия, но призна, че те са недостатъчни и че все още планира да потърси помощ от Международния валутен фонд - за 13-и път от края на 80-те години.

Имран Хан се оплака на китайския президент предишния ден, че е наследил много тежка икономическа ситуация. Новоизбраното правителство в Исламабад се опитва да преразгледа знаковия проект СРЕС, ключов за инициативата "Един пояс, един път", за да наблегне на проекти, фокусирани върху социалното развитие, вместо на чисто инфраструктурни, посочва Ройтерс. Заместник-министър Кун заяви днес, че "няма да има промяна в броя на проектите", но добави, че "обхватът на инициативата ще се разшири, като се ориентира към условията на живот на хората."

Той обаче не уточни подробности. Пакистански медии бяха съобщили предварително ,че Китай подготвя пакет от 6 милиарда долара помощ и иинвестиции за Пакистан, но темата не бе спомената на днешната среща между лидерите в Пекин. Ли Къцян заяви, че визитата на пакистанския президент "ще консолидира и развие по-нататък здравите и трайни връзки" между двете страни, а Имран Хан отвърна, че проектът за икономическия коридор е "огромен шанс за Пакистан да прогресира, да привлече инвестиции, да повиши стандарта на живот и икономическия растеж".