Китай налага допълнителни вносни мита от 25 процента върху американски стоки за 16 млрд. долара - от горива и стоманени продукти до автомобили и медицинско оборудване. Новите тарифи ще влязат в сила от 23 август, синхронно с новите американски мита, обяви днес китайското министерство на търговията, цитирано от световните агенции.

"Това е много неразумна практика", отбелязва министерството на сайта си.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър представи вчера списък от 279 китайски стоки на стойност 16 млрд. долара, за които от 23 август се въвеждат 25-процентови мита.

Китай представи днес окончателния си списък в отговор на американските мерки, който се различава от първоначалния, представен през юли. Броят на категориите стоки, които ще бъдат обхванати от митата, е увеличен до 333 от 114, макар общата стойност да остава без промяна. От тях е изваден суровият петрол и за да компенсира, Китай е прибавил рибни хранителни продукти, дървесни отпадъци, хартия и хартиени отпадъци, метален скрап, различни видове велосипеди и автомобили.

САЩ и Китай си наложиха взаимно мита на стоки на стойност 34 милиарда долара през юли. Оттогава Вашингтон и Пекин продължават да заплашват с наказателни търговски мерки в задълбочаващия се конфликт, който разтърси финансовите пазари, обезпокоени за последиците върху инвестициите и растежа.

Държавната осведомителна агенция Синхуа коментира с "декларация" налагането от САЩ на новата порция мита.

Китайците са преживявали трудности и кризи в миналото благодарение на устойчивостта си и напредват към просперитета, се посочва в коментара. В него се допълва, че световната икономика е взаимосвързана и никой не може да бъде изолиран.

Някои хора вървят срещу течението за собствени, частни цели и вървят срещу морала; митническите бариери безсмислено се повишават и се размахва навсякъде жезълът на хегемонията, се посочва в коментара.