Китайската икономика отбелязва растеж от 4,9 процента през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, което потвърждава възстановяването й след историческия срив в брутния вътрешен продукт в началото на 2020 г. заради коронавируса. Това показват публикуваните днес статистически данни, цитирани от Франс прес.

Увеличението е малко по-слабо от прогнозираното от група анализатори, до които се е допитала АФП (+5,2 процента).

Темпът на растежа е далеч от достигнатото през 2019 г. равнище (+6,1 процента), което на свой ред беше най-ниското от 30 години. Той обаче е доста по-добър, отколкото през първото тримесечие на тази година (-6,8 процента), когато Китай отчете най-лошите си икономически резултати от края на маоистката епоха насам заради епидемията от Ковид-19, парализирала страната.

След появата на новия коронавирус в Китай в края на миналата година, азиатският гигант на практика успя да изкорени епидемията и от второто тримесечие страната отново отчита растеж (+3,2 процента).

Пекин съобщи за 13 нови случая на коронавирус в континентален Китай за 18 октомври, колкото и предходния ден, предаде Ройтерс, като се позова на националната здравна комисия.

Всички нови случаи са внесени от чужбина. Новите пациенти без симптоми са 33-ма, при 34 ден по-рано.

До момента в континентален Китай има 85 685 потвърдени случая на коронавирус. Броят на починалите вследствие на Ковид-19 се запазва непроменен - 4634 души.