Китай обеща днес да подобри допълнително условията за чуждестранни компании, включително да спре натиска върху тях от високопоставени лица за принудителен трансфер на технологии, предаде Асошиейтед прес. Темата е ябълката на раздора в търговската война със САЩ.

Тази новина дойде с шумно оповестените обещания за отворен пазар на комунистическото правителство. Пекин се опитва да направи управляваната от държавата китайска икономика, чийто темп се забавя, по-продуктивна.

Пекин също така ще отслаби ограниченията за чуждестранни конкуренти в някои новооткрити финансови компании, съобщи министерство на търговията.

Протестите срещу технологичните амбиции на Пекин бяха сред факторите, довели до митническата война с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Търговските преговарящи работят върху подробности около споразумението от 11 октомври, заради което американският президент отложи увеличението на митата върху вноса на китайски стоки. Тръмп каза, че в замяна на това Пекин се е съгласил да купува повече американски селскостопански стоки, но Китай все още не е потвърдил подробности около ангажимента си.

Бизнес средите приветстваха споразумението като възможна стъпка към преодоляване на мъртвата точка в 15-месечния конфликт. Двете страни обаче трябва тепърва да отбележат напредък по основни спорове като търговския излишък на Пекин и политиката в областта на технологиите, отбелязва АП.