Управителният съвет на китайската енергийна компания Ningxia Baofeng Energy Group Co. одобри проект за производство на химически вещества като използва въглища на стойност 10 милиарда долара.

Проектът бе анонсиран миналия петък, точно когато централното правителство публикува 14-ия петилетен план, който се фокусира върху насърчаването на възобновяемата енергия. В плана, обаче, липсва конкретна цел за намаляване на емисиите на парникови газове, предаде агенция Bloomberg.

Решението на Ningxia и техният график е доказателство, че въглищата ще играят важна роля в енергийния микс на Китай в обозримото бъдеще. Компанията планира да инвестира 67.3 милиарда юана в завода за добив и преработка на въглища до олефини (вид полипропилен, бел. ред.) във Вътрешна Монголия (регион в Северен Китай), заявяват от дружеството в декларация до Шанхайската фондова борса.

Мащабният завод, който трябва да бъде завършен до 2023 г., ще може да произвежда 11 милиона тона метанол годишно, които след това ще бъдат превърнати в 4 милиона тона олефини - градивен елемент, използван в производството на пластмаси.

Решението бе взето и седмица, след като правителството на провинция Вътрешна Монголия публикува проект на план за ограничителни мерки при добива на криптовалута и на алуминий с идеята да бъде намалена енергийната интензивност на икономиката си.

Вътрешна Монголия трябва да пренастрои и модернизира ключови индустриални сектори по екологични начини, заяви президентът Си Дзинпин на панелна дискусия миналата седмица, припомня Китайското национално радио.

Проектът за въглищно-химически предприятие вече е одобрен от градските и регионалните правителства и насърчава иновативното и ефективно използване на въглищата, се казва в изявлението на компанията.

Китай планира да насърчава "чистото и ефективно използване на въглищата" в рамките на плановете си за въглеродни емисии, които да достигнат своя пик до 2030 г. Това е посочено в работен доклад, представен миналата седмица пред Националния народен конгрес.

3e-news.net