Китай ще положи още по-големи усилия да увеличи вноса и да разшири пазарите си, заяви днес президентът Си Цзинпин, цитиран от Франс прес и БТА.

Си каза това в Шанхай при откриването на Международното изложение за внос. "Вратата на Китай няма никога да се затвори, тя ще се отваря все повече", каза президентът пред чуждестранни лидери и личности като шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и основателя на Майкрософт Бил Гейтс. Изложението се смята за китайския отговор на търговската война, започната през юли от президента Доналд Тръмп, недоволен от огромния дефицит на САЩ в търговията с Китай.

Китай ще продължи да се отваря към света в сферите на образованието, телекомуникациите и културата и наред с това ще защитава интересите на чуждите компании, каза президентът. Ще бъдат въведени наказателни мерки за нарушения на интелектуалната собственост, добави той.

Очаква се Си и Тръмп да се срещнат в края на месеца в кулоарите на международен форум в Аржентина, напомня АФП.

Миналата седмица към Китай бяха отправени призиви да разшири достъпа до пазарите си. В статия, публикувана в китайския печат, посланиците на Франция и Германия приканиха Пекин да гарантира честна конкуренция за чуждестранните предприятия.