Повече от 10 години китайски политически лидери и големи бизнесмени купуват бизнес в  целия свят без да изпитват проблеми с парите. От Азия до Африка, Съединените щати и Латинска Америка - резултатите от бурната икономическа инвазия на Поднебесната империя са трудни за пренебрегване. А специално внимание Пекин отделя на Европа, пише Агенция "Блумбърг".

Данните сочат, че през последните 10 години, Китай е закупил или инвестирал в активи в европейски държави най-малко  318 милиарда долара. Придобити са 360 фирми, сред които италиански производител на гуми, немска фирма за производство на роботи за индустрията, швейцарска компания за хранителни продукти. В списъка са четири летища, шест пристанища и дори 13 професионални футболни отбора.

Мащабът на китайската икономическа дейност е най-очевидна в Лондон. В най-престижни бизнес-райони на британската столица Китай притежава 10 небостъргача. Всичко това обаче е само върха на айсберга, има много сделки, данните за които не са разкрити, така че реалната картина може да се окаже много по-различна.

Обемът на тези инвестиции в проекти, вариращи от инфраструктура в Източна Европа до високотехнологични компании в западната част на континента, със сигурност предизвиква загриженост на равнище Европейски съюз. Поради това лидерите на европейските държави, включително германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон, подкрепят създаването на цялостна стратегия за контролиране на бързия напредък на Пекин в региона. Не всички обаче са доволни от тази инициатива.

Най-голяма загриженост за напредъка на Пекин демонстрират страните, в които китайският капитал е най-активен. Сред тях са Великобритания, Германия, Франция и Италия. Те подкрепят изцяло европейската система за проследяване на китайските дейности. Най-големите сделки обаче засягат "периферията" - например Гърция, където Китай е придобил най-голямото търговско пристанище на Пирея. Португалия и Кипър също не са склонни да разкриват информация за действията на китайските инвеститори на тяхната територия, защото смятат, че тя ще се прогони така необходимите им финансови инвестиции от чужбина.

"Парите отиват там, където са готови да приемат. Докато в Европа не се въведе механизъм за контрол на инвестициите както в САЩ и Австралия - това ще остане предпочитан обект на китайските инвестиции", казват експерти.

От 2008 до 2018 година повече от 670 китайски юридически лица, включително от Хонконг, са инвестирали в Европа. 100 от тях са държавна собственост, като цяло сделките им са за около 162 милиарда долара - 63% от общата сума. Прибавете към това факта, че границите между частните и държавните предприятия в Китай са много неясни и ще видите , че транзакции, в които участват официален Пекин, ще бъдат още по-високи. В същото време, съдейки по вече обявените планове, Китай и не мисли да ограничава вложенията си в Стария континент.