Китай проявява интерес към инвестиции в модернизацията на хърватската железопътна инфраструктура и корабостроителната индустрия. Това съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович, който се срещна в петък в Пекин с китайския си колега Ли Къцян, предаде агенция Хина.

Пленкович е на петдневно работно посещение в Китай.

"Ние разговаряхме за възможни китайски инвестиции в железопътната инфраструктура и в пристанищата, което е от особена важност за Хърватия. Развихме страхотна пътна инфраструктура, инвестирахме много в летищата, сега трябва да модернизираме железопътната инфраструктура", заяви хърватския премиер и допълни, че има план за инвестиции в тази посока на стойност три милиарда евро до 2030 г.

"Интересът и експертизата на китайски компании може да отворят нова страница в сътрудничеството", отбеляза Пленкович и посочи, че Хърватия ще бъде домакин през 2019 г. на среща от инициативата "16+1" за сътрудничество между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа.

Хърватският премиер е имал работни срещи с изпълнителните директори на "Чайна роуд енд бридж корпорейшън", "Чайна рейлуей груп лимитид", "Норинко" и "Чайна шипбилдинг индъстри корпорейшън". От китайските компании е бил изразен интерес за партньорство и сътрудничество.

Това е петата поред среща между премиерите на Хърватия и Китай през последните две години. Пленкович и Къцян обсъдиха увеличаването на двустранния търговски обмен и изразиха задоволство от изграждането на моста Пелешац в Хърватия. Мостът се строи от китайската компания "Чайна роуд енд бридж корпорейшън", като общата стойност на проекта възлиза на повече от 526 милиона евро. Европейският съюз участва с 357 милиона евро. Строителството на моста, който ще свърже основната част на Хърватия с южната част, където се намира голямото пристанище Дубровник, започна тази година и се очаква да бъде завършено през следващите 3-4 години.