Китай и САЩ възобновяват от днес преговорите по търговската война, заплашваща да подкопае световния икономически растеж, съобщиха световните агенции, позовавайки се на китайското министерство на търговията.

Срещата е на равнище заместник-министри на търговията.

Американската делегация е водена от заместник търговския представител на САЩ Джефри Гериш, който ще пристигне в Китай за "положителни и конструктивни разговори" с китайските си колеги, се посочва в съобщение, публикувано на сайта на министерството.

Двудневните преговори целят да изпълнят споразумението от миналия месец между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин за отлагане на новото повишаване на митата, посочи министерството, като не даде повече подробности за програмата на преговорите и участниците.

Китайското правителство съобщи миналия месец, че преговорите ще започнат с теми като селскостопанските продукти, енергията и автомобилите, припомня Асошииейтед прес.

Двете правителства взаимно си повишиха митата върху стоки за милиарди долари във връзка с обвиненията на САЩ, че Пекин краде или принуждава компаниите да му предават технологиите си.

Тръмп и Си Цзинпин се споразумяха да отложат поредното повишаване на мита за 90 дни, но според анализатори този срок е прекалено кратък за решаване на споровете, които изостриха отношенията между САЩ и Китай.