Китайски учени са разработили нова технология, която ще отвори достъп до залежите от шистов петрол и природен газ, съобщи South China Morning Post. Китай е страната с най-големи запаси от тези енергоресурси в света, като изпреварва два пъти САЩ и Австралия, взети заедно.

Става дума за около 31.6 трилиона кубически метра, според Американската енергийна агенция. В същото време страната е най-голям вносител на петрол и природен газ, като покрива от внос 40% от нуждите на икономиката си.

Проблемът обаче е, че находищата се намират на повече от 3500 метра под морското равнище, което прави познатите начини за добив на практика неизползваеми. Точно по това са работили и китайски учени от университет в провинция Шанси и са разработили принципно нов метод.

Според публикуваната информация, става дума за използване на мощен електрически заряд, който да предизвика ударна вълна и да освободи петрола и природния газ от седиментните скали.

Технологията е била разработвана от 10 години насам, като вече е преминала и лабораторни опити, а през март ще започнат и проби в реални условия.

Учени от екипа твърдят пред медията, че ако всичко мине успешно, ще станем свидетели на истинска революция в енергетиката. В момента Китай потребява 200 милиарда м3 природен газ, от които 130 милиарда добива на своя територия, останалите внася.

Според План за развитие на енергетиката в страната, добивания природен газ трябва да достигне 220 милиарда м3, с което напълно да се задоволят нуждите на вътрешното й потребление.

Широкото използване на добив на шистов газ в Съединените щати започна през 2007 г. и направи бум в производството на енергия в страната. През десетилетието от тогава до 2018 година производството на природен газ се увеличи с 40%, цените спаднаха с повече от две трети, а Америка от вносител стана износител.