В четвъртък Министерството на търговията на Китай отново втвърди тона спрямо Съединените щати.

"Ако САЩ умишлено решат да ескалират напрежението, ще се борим до край", заяви говорителят на министерството Гао Фън на редовен брифинг, съобщава Ройтерс. "Китай не иска да води търговска война, но и не се страхува от нея. Ако САЩ умишлено решат да ескалират търговското напрежение, ние ще приемем необходимите мерки за противодействие и решително ще защитим интересите на Китай и на неговия народ", подчерта той.

Министерството на търговията също така публикува доклад за това как от години САЩ се възползват от икономическото и търговското сътрудничество с Китай, определяйки като неоснователни претенциите на Вашингтон, че Пекин е този, който се възползва от двустранната търговия.

"Откакто новата администрация на САЩ влезе в длъжност, тя пренебрегва взаимноизгодната и печеливша същност на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, като застъпва теорията, че Съединените щати са "губещи" от търговията с Китай", се казва в доклад на китайското министерство.

"Администрацията на Белия дом също така използва въпроса за търговския дефицит като извинение за провокиране на икономически и търговски търкания".

Засилвайки опасенията, че Китай може да постави на прицел американските компании в настоящата търговска война, през миналата седмица Министерството на търговията заяви, че изготвя списък на "ненадеждни субекти и фирми", които са наранили интересите на китайските компании.

В тази връзка Гао Фън посочи, че списъкът не е насочен към конкретни индустрии, фирми или физически лица, и че в скоро време ще бъдат разкрити повече подробности. "Компаниите, които спазват китайските закони и пазарни правила, не трябва да се притесняват", добави говорителят на министерството.

В сряда управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че ескалиращите тарифни заплахи подкопават бизнес и пазарното доверие и могат да забавят световния растеж. Тя обаче добави, че към момента МВФ не вижда заплаха за глобална рецесия, която да бъде причинена от разрастващата се търговска война между САЩ и Китай и евентуалните американски мита върху вноса от Мексико.