Хайвер "произведено в Китай"? Макар авторитетът на азиатската страна да е накърнен от чести скандали, свързани с храни, яйцата й от есетрови риби, ценени от познавачите, се налагат постепенно на масите на водещи готвачи, информира Франс прес, цитиран от БТА.

Именно тук, в Цяндаоху (Езерото с хилядите острови), на 300 км югозападно от Шанхай, Калуга куин (Kaluga Queen), китайска фирма за производство на хайвер, е разположила стопанството си край чистите води на езерото, заобиколено от планини.

До развъдниците се стига след 20 минути с корабче.

Върху тази шир, голяма колкото Женевското езеро, китайската марка, създадена през 2005 година по инициатива на експерти от министерството на земеделието, произвежда основната част от хайвера в света (35 на сто). Така че Китай е лидер на планетата в този сектор.

Хайверът е сред най-скъпи храни в света и някога е бил деликатес само за короновани глави, най-вече руски. Той се получава от яйца на есетрова риба, която може да достигне четири метра дължина и тегло до 300 килограма.

Рибите са като наши бебчета. Отглеждаме ги от съвсем малки и е тежко, когато заминават за "преработка", разказва един от работниците в развъдниците, където рибите растат до възраст между 7 и 15 години според вида.

През 2018 година Калуга куин е произвела 86 тона хайвер. От тях 82 тона са били изнесени най-вече в ЕС (50 на сто), САЩ (20 на сто) и в Русия (10 на сто).

Според видовете цената на един килограм варира от 10 000 и 180 000 юана (1300 - 23 000 евро).

Калуга Куин има годишен оборот от 220 милиона юана (28 милиона евро) и сред клиентите й са авиокомпания Луфтханза (Lufhansa) и реномираният шанхайски ресторант "Ателието на Жоел Робюшон", който според гида на Мишлен има две звезди при максимални три.