Служебният министър на икономиката Кирил Петков се обяви категорично против строителство на правителствения комплекс в "София Тех Парк", като пред Нова бе категоричен, че проектът трябва да бъде спрян. По думите му вече са дадени 180 милиона авансово.

"По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: "Ако можете проектирайте си го, постройте си го и надзора да е ваш", обясни Петков, който вече (на 30 юни) разкри схемата за авансовото превеждане на пари по проекта.

И днес министърът каза, че Държавната консолидационна компания е предоставила 180 млн. лева на "Монтажи", а те авансово са превели на външна фирма 70 милиона.

"Следващата седмица викам тази външна фирма да се разберем как да го спрем и да не загуби държавата много. Самият проект е безумен - да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители. Големите пари са се плащали по време на пандемията", коментира Петков.

Преди месец министърът попита и защо точно "София Тех Парк", където трябва да се развиват иновациите, е избран за строителството на правителствена сграда.

Във връзка с големите кредити, отпуснати от Българската банка за развитие, Петков каза, че "два от кредитите, около 100 милиона всеки, са с много ниски лихви дълго време, с огромна главница накрая".

"Лошата новина е дали тази главница ще видим някога отново. Банката е много ликвидна въпреки тези кредити."

В интервюто служебният министър изрази надежда Народното събрание да излъчи стабилно правителство, което да продължи започнатия курс на промяна.

"Проектите се движат с голяма скорост. Който продължи тези политики, ако продължи със същата скорост, за много малко време, ще има много резултати", допълни Петков.

Служебният министър каза още, че не е получил нова покана за участие в бъдещото правителство на партията победител.