От 1 август Кипър затваря напълно границите си за български туристи, съобщиха от българското външно министерство.

От тази дата само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Те обаче задължително ще се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила и изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и онлайн формата Cyprus flight pass (която може да бъде открита на следния сайт), пише в съобщението на МВнР.

Кипър поставя държавите в три категории - А, B и C, въз основа на епидемичната обстановка в съответната страна. Тези, които се намират в категория А при влизането си на територията на Кипър, предоставят само декларация, в която упоменават, че са наясно с епидемичната обстановка в Кипър.

Тези от категория B имат право да влязат на територията на Кипър, само ако предоставят отрицателен тест за коронавирус, който е направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. Държавите, които се намират в категория C, където е България, нямат право да влизат на територията на страната, освен ако нямат разрешение за постоянно пребиваване. Остава и изискването, пристигащите от тези държави да останат в 14-дневна карантина независимо дали PCR тестът им е отрицателен.

При нужда от съдействие българските граждани в Кипър могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Никозия на следните телефонни номера: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: 00 357 97 77 79 45. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Nicosia@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo, припомнят от МВнР.

В Гърция с маски в транспорта

Гърция разширява обхвата на закритите обществени пространства, в които е задължително носенето на предпазна маска, за да ограничи разпространението на новия коронавирус след леко увеличение на броя на новите случаи през втората половина на месеца, предаде агенция Ройтерс.

Здравните власти обявиха задължително носене на предпазна маска от клиентите в супермаркетите преди 10 дни. Маските стават задължителни и в обществения транспорт, като мярката влиза в сила от утре.

С наложената строга изолация още в началото на март Гърция успя да задържи разпространението на Ковид-19 до 4227 потвърдени случая и 202 фатални изхода, отбелязва Ройтерс. 

Мадрид също връща маските

Местните власти в Мадрид ще направят носенето на маски задължително навсякъде и по всяко време в рамките на пакет от мерки, целящ да ограничи разпространението на коронавируса, каза днес лидерката на региона Исабел Диас Аюсо, цитирана от Ройтерс.

Баровете трябва да затварят в 1.00 ч., а събиранията на външните тераси на ресторантите ще бъдат ограничени до 10 души, каза тя. Регионалните власти препоръчват да остане ограничението до 10 души за участие в частни събирания у дома, но това не е законово задължение.

Освен това Аюсо поиска централното правителство да засили проверките на Мадридското летище.

Високопоставеният служител в местното правителство на испанската област Арагон Майте Перес каза, че препоръките за избягване на пътувания за Испания, издадени от Белгия и Германия към техните граждани, са дискриминационни и поиска от испанския външен министър Аранча Гонсалес Лая да отправи официално оплакване.

Перес каза, че пандемията от Ковид-19 е под контрол в повечето части от региона и добави, че туроператорите са положили огромни усилия за гарантиране на безопасността за здравето на туристите