Кипър разширява енергийната си програма с участието на международни гиганти в проучванията за газ край острова, реши правителството на заседанието си в понеделник вечерта. Това става въпреки провокациите на Турция в неговата изключителна икономическа зона.

Девет сондажа за газ - пет проучвателни и четири потвърдителни, ще бъдат проведени в следващите две години в офшорната зона на Кипър.

Правителството също така издаде лиценз за проучвания за газ в още един блок на консорциум от водещите енергийни компании на Франция "Тотал" и на Италия "Ени", а също така одобри партньорство между тях в пет други блока, за които те поотделно имат лицензи. Съвместните проекти на двете компании включват блок 3, който се оспорва от Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република и където през февруари миналата година турски военни кораби блокираха сондажната платформа на "Ени".

Според утвърдената програма потвърдителен сондаж предстои да извърши и американският петролен гигант "Ексон Мобайл".

Очаква се Кипър да издаде и първия си лиценз за експлоатация на газово находище - за откритото през 2011 г. находище "Афродита".

Новият етап в изпълнението на енергийната програма на Кипър става на фона на нарастващото напрежение заради извършването на дейности от Турция в райони в кипърската изключителна икономическа зона, които според Анкара попадат в нейния континентален шелф. В момента три турски кораба - два сондажни и един изследователски, са разположени на запад, изток и юг от острова.

Заради незаконните сондажи и нарушаването на суверенните права на Кипър на 15 юли ЕС наложи санкции на Турция.