Предложението на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 8 процента и да стане 27,03 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) през следващия месец беше обсъдено в енергийния регулатор.

От думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов днес стана ясно, че окончателната цена ще зависи от разчетите, които ще направи "Булгаргаз" на 1 ноември:

"Предвид информациите, които получаваме ежедневно, че цената на природния газ, поне на един от най важните газови хъбове в Европа TTF, се увеличава и достига най-високата си стойност от 11 месеца насам - от ноември от 2019 година и тя е била в последната седмица 181 долара за хиляда кубични метра".

Попитан дали това е тенденцията, представителят на "Булгаргаз" Иван Иванов каза, че не иска да се ангажира предварително с прогноза:

"Рано е да се каже каква ще бъде точната цена, която ние ще предложим на първо число. Има още десетина дни, ще изчакаме и ще видим точно какъв ще бъде резултатът", посочи представителят на "Булгаргаз".

Закритото заседание на КЕВР, на което ще се реши цената на природния газ за ноември, ще е на 1 ноември от 13.00 часа. През октомври природният газ поскъпна с около 10% до 24,72 лева за мегаватчас.