Парното и топлата вода няма да поскъпнат от Нова година. Заради поевтиняването на петрола председателят на енергийния регулатор Иван Иванов очаква увеличението на цените на газа да е с по-малко от прогнозираните от "Булгаргаз" 5 процента:

"Според мен това увеличение ще бъде още по-малко - 4 и под 4 процента. При такова повишение на цена, ако разбира се Комисията го утвърди, това означава, че цената на топлинната и на електрическата енергия няма да бъде променяна от 1-ви януари".

"Нека не забравяме, че това е анализ не само в периодите, когато има сериозно повишение на цената, но и в периодите, когато цената е значително по-ниска от цената на регулирания пазар. Традиционно, през месеците март, април, май и юни включително, цената на свободния пазар е значително по-ниска. Ние ще се съобразим и ще направим оценка върху движението на цените в рамките на целия годишен период", каза шефът на КЕВР

Иван Иванов допълни, че регулаторът няма пряко отношение към работата на енергийната борса, където цените се определят от търсенето и предлагането. До края на годината се очаква да са ясни резултатите от проверката, която започна преди няколко месеца трябва да установи имало ли е злоупотреби на борсата преди няколко месеца, когато отново имаше скок при цените.