Ако се намали размерът на "студения резерв", може да доведе до промяна в мрежовите такси. Това, респективно, може да доведе до промяна на ценовото решение на КЕВР. Но това ще бъде обсъдено тепърва. Не може да се каже нищо, преди да видя закона, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти преди днешното заседание на парламентарната енергийна комисия, на което се изслушват в момента кандидати за членове на КЕВР.

Според председателя на КЕВР размерът на студения резерв трябва да се намали: "Как това ще стане, сигурно ще стане обект на разисквания в Комисията по енергетика, след като законът пристигне в Народното събрание за първо четене. Но не мога да коментирам нещо, което не съм видял.".

В КЕВР е постъпил днес сигнал от "Асоциацията свободен енергиен пазар" (АСЕП), който е свързан с търг, проведен на екран Continuous trading на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на 16 юли, съобщи Иван Иванов. Заради този сигнал е създадена работна група в КЕВР. Сигналът на АСЕП е отправен и до дирекция REMIT.

От БНЕБ е поискано да предостави всички съотносими към събитието документи. "Считам, че действително цената, по която е реализирана сделката, е значително по-ниска от прогнозната цена, по която КЕВР определя на годишна база", изтъкна Иванов.

Той добави, че по време на предварителния анализ трябва да се установят фактите. Ако те са достатъчни, за да започне разследване, КЕВР ще започне такова по същество.

Иван Иванов остава председател на регулатора до нова процедура

Нито една от политическите сили в парламента не е предложила кандидат за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде Дарик.

Срокът за това изтече на 15 юли, а поради липсата на номинации за поста вторият опит да тръгне процедурата също претърпя фалстарт. Първият път единственият кандидат Пламен Младеновски, оглавяващ дирекция "Електро-и топлоенергетика" в регулатора и предложен от ГЕРБ, се оттегли. Това наложи рестарт на процедурата и приемането на нови процедурни правила от депутати, които сега ще трябва да направят това за трети път.

Така, досегашният ръководител на енергийния регулатор Иван Иванов ще остане на поста, въпреки че е с изтекъл мандат от началото на април тази година, докато бъде избран негов заместник.

Без въпроси на изслушването на кандидатите за нови членове на КЕВР

Днес ресорната парламентарна комисия изслуша осемте кандидати за четирима нови комисари в КЕВР. От тях четирима са издигнати от ГЕРБ, двама от БСП и по един от Воля и лидера на НФСБ Валери Симеонов. Никой от народните представители не зададе въпроси към тях след публичното им представяне. То бе дълго и изпълнено с клиширани заявки - строг контрол на свободния пазар на електричество, лицензиране на ВиК операторите и по-ясни сметки за парно, предаде "Капитал".

Мандатите на четирима от членовете на КЕВР изтекоха още през април. За техните места се състезават Евгения Харитонова, Георги Добрев и Валентин Терзийски (издигнати от ГЕРБ), Любомир Денчев и Димитър Кочков (БСП), Владко Владимиров (Обединени патриоти) и Кремен Георгиев, издигнат от "Воля". По процедура след изслушването им в ресорната комисия предстои открито заседание в пленарната зала. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати.