"Министерството на икономиката стои зад решението на Министерския съвет към Народното събрание от сряда да отложи приемането на закона за горивата с шест месеца. Имаме конкретни предложения за корекция на Закона, те са изпратени до всички заинтересовани от него страни и институции и получаваме техните коментари.". Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти след срещата си с представители на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива /НСТПГ/.

"Всички се обединихме около това, че трябва да има закон и всички да са регистрирани по него. Тези, които не го направят, означава, че са в сивия сектор" коментира Караниколов. Той информира, че в понеделник продължават срещите с работодателските организации, а във вторник със земеделските организации.

Министър Караниколов отправи апел към Народното събрание да отложи влизането в сила на закона, такова, каквото е предложението на Министерския съвет. Той посочи, че очаква следващата сряда МС да гласува отлагането на законопроекта с шест месеца. "Имаме възможност да се съберем и да обсъдим всички дадени до момента конкретни предложения. Колкото по-бързо направим това, толкова по-бързо ще имаме работещи и балансирани текстове. Ще търсим и политическа подкрепа", коментира министърът. Той добави, че групата на "Атака" вече е поискала среща със сдружението, както и Валери Симеонов от НФСБ. "За един такъв секторен закон трябва да има диалог и чуваемост, каквито са налице. Министерството на икономиката ще бъде само медиатор при изработването на закона, но той трябва да се реши от бизнеса - било то малък, или голям", каза още министърът.

"Днес е един добър ден за нас", коментира Симо Симов, говорител на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. От сдружението благодариха на министър Караниколов за решението законът да бъде отложен с шест месеца и декларираха готовност активно да участват в изработването му. Той каза още, че задължително ще настояват в закона нелегалната търговия с горива да се криминализира - и за тези, които продават и за тези, които купуват.

Малките търговци на горива ще настояват още всички бензиностанции да са равнопоставени при търговията и да се отчитат към НАП всеки 7 секунди, както това важи за малките. За целта трябва да се направи промяна в касовите апарати, както и при измервателните уреди в цистерните. В противен случай ще се създават монополи, каза Симов.