Канадският финансов министър Бил Морно подаде оставка след противоречия с премиера Джъстин Трюдо за държавните разходи и след критики за връзките му с неправителствена организация, избрана да управлява програма за студентски грантове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Морно заяви, че няма да се кандидатира за парламента отново, а ще се опита да стане следващият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Финансовият министър съобщи за оставката си снощи на пресконференция.

Миналата седмица премиерът изрази подкрепата си за Морно на фона на слуховете, че между тях има разногласия. 57-годишният Морно е на този пост, откакто либералите на Трюдо на са власт от 2015 година.

Финансовият министър и екипът му са против останалите членове на кабинета по въпроса колко точно средства са нужни за справяне с пандемията, включително до каква степен би могло да се помага на възстановяването след ограничителните мерки чрез инвестиции в екопроекти, казаха източници на Ройтерс.

Трюдо е на мнение, че бюджет 2021 година трябва да съдържа амбициозни екологични елементи, които да поставят началото на отделянето на канадската икономика от изкопаемите горива.

Канадският бюджетен дефицит се очаква тази година да достигне 343,2 милиарда канадски долара (253,4 милиарда долара) - най-големия от Втората световна война. Общо подкрепата за справяне с последиците от коронавируса възлиза на близо 14 процента от брутния вътрешен продукт.

В изявление Трюдо благодари на Морно за службата му през последните пет години и посочи, че ще подкрепи кандидатурата му за шеф на ОИСР. Номинациите за поста се приемат до октомври.

Морно обаче е критикуван от членове на кабинета, след като обяви, че е забравил да върне разходи по пътувания, които са били покрити от неправителствена организация, оказала се в центъра на разследване за етично поведение. И Морно, и Трюдо са изправени пред разследвания за етично поведение, свързани с неправителствена организация.