Камарата на шофьорите и автомобилистите в Одрин иска да се изгради специална автогара за българските автобуси, които превозват туристи в града, предаде БНР.

Председателят на камарата Али Шахин, каза, че българските автобуси създават интензивен трафик в Одрин и това води до проблеми в основните пътни артерии на граничния град.

"Казахме за проблема на валията и на кмета. Стана ясно, че подготвят един вид туристическа автогара, където да пристигат автобусите от чужбина. Това е много важно както за трафика в града така и за малкия бизнес и гражданите, защото туристическите автобуси блокират движението", обясни Шахин.

Броят на българите, предпочитащи да пазаруват в Турция, непрекъснато расте заради евтините стоки от първа необходимост.

Всяка седмица стотици българи пристигат в Турция с организирани турове до Одрин, Истанбул и Чорлу. Според официалните данни на Анкара броят на чуждестранните туристи, посетили Турция през първите четири месеца, се е увеличил с близо 30 процента спрямо същия период на миналата година.

България се нарежда на трето място, като през първите четири месеца на годината Турция е била посетена от 797 956 български граждани, което е с 17,45 процента повече спрямо същия период на 2022 г.