Европейската комисия иска от Румъния да преработи Националния план за възстановяване и устойчивост, информира днес в. "Ромъния либера", като се позовава на вицепремиера Дан Барна.

Историческата възможност страната да получи впечатляващи средства е блокирана към момента, а Румъния може да пропусне шанса да реализира инвестициите и програмите, които е предложила, коментира "Ромъния либера", предаде БТА.

Вицепремиерът Дан Барна съобщи снощи пред телевизия ТеВеРе 1, че Румъния няма да ползва европейски фондове от Националния план за възстановяване и устойчивост за напоителната система. По думите на Дан Барна министърът за инвестициите и европейските проекти Кристиан Гиня е представил в Брюксел проекта за националния план, но Европейската комисия е поискала преработването му.

В. "Адевърул" пък цитира министър Кристиан Гиня, който заяви, че това е фалшива новина.

Националният план за възстановяване и устойчивост не е изпратен официално в Брюксел, едва следващата седмица ще се вземе решение за изпращането му, заяви Гиня пред телевизия Диджи 24 в коментар на казаното от Дан Барна.

"За съжаление, циркулира една фалшива новина, че Комисията била отхвърлила Националния план за възстановяване и устойчивост. Той още не е изпратен на Брюксел официално. Водят се разговори, неформални технически преговори, ще има официално изпращане. След това Европейската комисия има два месеца за оценка, според регламента, и тогава може да се говори за приемане, изменения или отхвърляне", заяви министърът за инвестициите и европейските проекти, цитиран от БТА.

Според вицепремиера Дан Барна обаче вече има първоначална оценка от Европейската комисия и някои теми от плана са били приети, но за други Комисията е оценила, че не представляват реформа, която подпомага устойчивостта след КОВИД-19. За някои теми от Брюксел са посочили, че ще отпуснат по-малко от поисканите средства, каза Барна. Конкретно за напояването ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет или от структурните фондове за земеделие, посочи той.

По думите му се водят разговори и "за приемането на компонента инфраструктура", който е "въпрос на живот и смърт" за Румъния. "Не са го отхвърлили, но се водят разговори - колко да бъдат грантовете, колко заемите", посочи Дан Барна.

След новината, съобщена от вицепремиера, президентът Клаус Йоханис свика в понеделник среща с отговорни представители на правителството и други институции, които работят по Националния план за възстановяване и устойчивост, пише "Ромъния либера". Президентът каза, че ще бъде направена оценка на първото мнение на Европейската комисия и ще се водят разговори за подобряването на плана.

Президентът отбеляза, че става дума за новост за целия свят. "Трудното е, че се искат дълбоки реформи, но имаме няколко години на разположение. В нормална ситуация реформите не се правят за една нощ, а важните проекти не се осъществяват за 3-4 години. Но ще бъдем подготвени по такъв начин, че проектите да бъдат одобрени. Не само Румъния е в това положение, всички са", каза държавният глава.

Евродепутатът от опозиционната Социалдемократическа партия Виктор Негреску критикува начина, по който е изготвен Националният план за възстановяване и устойчивост, и го определи като "политизиран план с финансиране, разпределено по политически критерии във вътрешността на правителството, вместо национален план на Румъния". Според Негреску предвидените в плана реформи нямат ясни цели, а някои проекти не са защитени адекватно.

"Ромъния либера" припомня, че в края на миналата година управляващите в Букурещ, начело с президента, се хвалеха, че Румъния ще получи до 80 милиарда евро чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. През март сумата, за която се говореше, падна до около 30,5 милиарда евро, отбелязва вестникът.