Ангажимент за подобряване на регионалната транспортна инфраструктура и продължаване на визията за интелигентна свързаност записаха в обща декларация държавните ръководители от Срещата на върха на Инициативата "Три морета", която завърши днес в София, предаде БТА.

Ангажираме се да подобряваме регионалната транспортна инфраструктура, развивайки трансгранични и междурегионални проекти, спрямо принципите на свободната пазарна икономика, демократичните ценности и прозрачността, както и на финансовата, екологичната и социалната устойчивост, в съответствие с международното право, стандарти и разпоредби, се посочва в декларацията.

Ще продължим с прилагането на визията за интелигентна свързаност с въвеждането на иновативни и сигурни цифрови платформи в подкрепа на регионалните мрежи, пише още в документа.

В него се подчертава, че укрепването на енергийната сигурност и диверсификация на трасетата и източниците на доставки в региона, наред със справедливия преход към климатично неутрален енергиен сектор, са основни приоритети. В тази връзка се подкрепя развойната дейност в областта на водорода, особено от възобновяеми източници в региона на "Трите морета".

В декларацията се изразява увереност, че работейки заедно за свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите, ще се гарантира по-устойчиво бъдещо развитие за региона.

Срещата приключи с обща пресконференция на президентите на България, Полша, Румъния и на Латвия, която пое председателството на инициативата от България. Президентът Румен Радев предаде на церемония флага на инициативата на латвийския държавен глава Егилс Левитс.

Българският държавен глава посочи, че съвместната декларация е израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.

България пое домакинството на инициативата "Три морета" във важен етап, когато се стремим да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия и реални резултати, посочи президентът Радев. Той отбеляза, че е постигнато съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните в инициативата, задълбочено е и партньорството между индустриалните камари. По предложение на България е сключено споразумение за партньорство и изграждане на партньорска мрежа между агенциите за иновации на страните от "Три морета".

Срещата на върха в София е ясно доказателство, че в резултат на общата политическа воля, подобрена координация, усърдна работа, инициативата се развива с бързи темпове, има реални резултати и става все по-привлекателна в регионален и в глобален план, обобщи Румен Радев.

Латвийският президент Егилс Левитс отбеляза, че успехите сега са много значителни. Можем да използваме тези постижения от предходните срещи на върха по време на срещата в Рига, но също така ще сложим акцент върху частните инвестиции, които са много важни, посочи той в отговор на въпрос на БТА какви ще бъдат приоритетите при председателството на Латвия на "Три морета".

Левитс изтъкна, че една от целите на домакинството на Латвия е да направи региона привлекателен за повече инвестиции, включително и в конкретни инфраструктурни проекти, които са във фокуса на инициативата. Той обърна внимание на необходимостта да се привлече обществото, особено младите хора. Трябва да погледнем конкретно как да привличаме частни инвестиции в нашия регион, как да развиваме инвестиционния фонд на инициативата "Три морета" и как обществото да се включи в реализирането на тези проекти, в тази специална част на Европа и на Европейския съюз, коментира президентът Егилс Левитс.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис отбеляза, че днешната среща на върха на инициативата "Три морета" потвърждава растящата важност на сътрудничеството в този формат, който подкрепя икономическото развитие на региона.

Крайната цел остава реализирането на приоритетните проекти в икономиката, транспорта и дигиталната свързаност, отбеляза румънският президент. Има големи очаквания от гражданите и през предстоящия период трябва да се отговори адекватно на тези очаквания, допълни той.

Полският президент Анджей Дуда изтъкна, че сътрудничеството по инициативата "Три морета" носи осезаем резултати за държавите и за обществата ни. Според него партньорите, чиито икономики са големи в световен мащаб, виждат потенциала. Радвам се, че поехме по този път, защото така се гарантира укрепването на нашата сигурност, например енергийна сигурност, заяви той.

В края на срещата беше валидирана и пощенска марка по случай българското домакинство на "Три морета".

Срещата на върха беше съпътствана и от бизнес форум, който събра близо 400 представители на българския и международния бизнес.